διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

21 Απρ 2013

Ο άνθρωπος που έχασε 25 δισ. δολ. μέσα σε έναν χρόνο

Πριν από έναν χρόνο o Eike Batista ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βραζιλίας, ενώ η πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη έμοιαζε εφικτός στόχος. Έχοντας ιδρύσει πέντε εισηγμένες εταιρείες φυσικών πόρων μέσα σε έξι χρόνια, είχε μόλις πουλήσει μερίδιο στον όμιλο επιχειρήσεων EBX Group ύψους 34,5 δισ. δολαρίων. Οι εταιρείες του δεν είχαν ακόμη αποφέρει κέρδος, έτσι η συμφωνία, που έκλεισε με ένα κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι, ήταν κυρίως μια απόδειξη για το όραμα του Batista: ένα ολοκληρωμένο δίκτυο εταιρειών που φορτώνουν πετρέλαιο και σιδηρομεταλλεύματα για την Κίνα από το λιμάνι που έχτιζε ο ίδιος κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.


Σήμερα η αυτοκρατορία του Batista είναι σε καθεστώς πολιορκίας. Το λιμάνι του, που έλεγε ότι θα ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, μόνο ένα από τα πολλά καθυστερημένα έργα που έχουν μείνει πίσω στους στόχους παραγωγής. Αυτό, σε συνδυασμό με την πτώση 34% της τιμής του πετρελαίου από το 2008, έχει πλήξει τις τιμές των μετοχών των εταιρειών του και έχει στερήσει 25 δισ. δολάρια από την καθαρή του θέση, δηλαδή πιο πολλά από ολόκληρη την περιουσία του Jeff Bezos, του ιδρυτή της Amazon.com.

«Οι άνθρωποι, ουσιαστικά, επένδυαν σε μια παρουσίαση PowerPoint^, λέει ο Ed Kuczma, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Van Eck Associates, η οποία κατέχει μετοχές σε εταιρείες του Batista. «Είναι πολύ χαρισματικός άνθρωπος. Τον έχω δει σε roadshows και μόλις μπαίνει σε μια αίθουσα φωτίζεται ο χώρος. Όμως, δεν έχει τη φερεγγυότητα που είχε παλιά».

Με καθαρή περιουσία 9 δισ. δολάρια, ο Batista έχει βγει εκτός της λίστας δισεκατομμυριούχων των κορυφαίων 100 του Bloomberg, ενώ στη Βραζιλία βρίσκεται στο νούμερο 4. Οι επενδυτές, που είναι ανήσυχοι για το αν οι εταιρείες του θα μπορούν να δανείζονται χρήματα στο μέλλον, έχουν δώσει στην OGX Petroleo e Gas, τη μεγαλύτερη εταιρεία του Batista, τον τίτλο της δεύτερης πιο σορταρισμένης μετοχής στη Βραζιλία. (Οι short sellers δανείζονται μετοχές και τις πωλούν, με την ελπίδα να τις αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.)

Στις 22 Μαρτίου, η OSX Brasil, ο όμιλος ναυπηγείων και πετρελαϊκών υπηρεσιών του Batista, είδε τη μετοχή της να βουτά 17%, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό στα 4,88 ρεάλ ανά μετοχή. Η OGX έχασε 9,2% την ίδια ημέρα.

Στον λογαριασμό του στο Twitter ο Batista έγραψε ότι οι επενδυτές που στοιχηματίζουν εναντίον του επειδή ακούν «φήμες και κουτσομπολιά» θα πιαστούν «με τα παντελόνια κάτω». Σε πέντε χρόνια, έγραφε, τα έργα του θα ξανακάνουν τη Βραζιλία μια «υπερ-αποδοτική» χώρα. Άνθρωπος από τους κύκλους της EBX, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, λόγω της ιδιωτικής φύσης του ζητήματος, λέει ότι οι εταιρείες του Batista δεν αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα χρηματοδότησης και διαθέτουν ρευστότητα 6-7 δισ. δολαρίων.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο πρόσωπο του Batista εντείνεται, ακολουθώντας το γενικό αίσθημα απαισιοδοξίας που επικρατεί απέναντι στις προοπτικές της Βραζιλίας.




Έπειτα από μια κούρσα ανάπτυξης κινεζικού τύπου το 2010 -της τάξης του 7,5%- το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε μόλις 0,9% πέρυσι. Η πτώση του Batista έχει κατακλύσει τα βραζιλιάνικα πρωτοσέλιδα, εν μέρει λόγω αυτού που συμβόλιζε ο ίδιος. Σε μια συνέντευξή του στο Bloomberg News πέρυσι είχε πει: «Οι Βραζιλιάνοι πάντα θαύμαζαν το αμερικανικό όνειρο. Αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία είναι το βραζιλιανικό όνειρο και εγώ τυχαίνει να είμαι ο ενσαρκωτής του». Στο Twitter τον ακολουθούν πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το 2011 εξέδωσε τα απομνημονεύματά του σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη έκδοση.

Ο δισεκατομμυριούχος συχνά δεν κατάφερνε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος καλλιεργούσε. Με βάση μελέτες από γεωλόγους που είχε προσλάβει από την Petrobras, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, ο Batista προέβλεψε ότι η OGX θα αντλεί 50.000 βαρέλια την ημέρα από το τέλος του 2012, με ορίζοντα τα 730.000 ανά ημέρα έως το 2015.

Είχε πει ότι ήταν ακόμα μία ομάδα από «χρυσά πάγια» αξίας 1,5 τρισ. δολ. που θα έφερναν τόσο υψηλά κέρδη, ώστε θα ήταν «άτρωτα στην ηλιθιότητα». Όταν η OGX άρχισε να αντλεί πετρέλαιο τον Ιανουάριο του 2012, ο Batista καυχήθηκε στο Twitter ότι τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την ανακάλυψη στην παραγωγή ήταν παγκόσμιο ρεκόρ. Τα πηγάδια, ωστόσο, αποδείχθηκαν πολύ λιγότερο γενναιόδωρα από ό,τι ήλπιζε και η εταιρεία παράγει τώρα λιγότερα από 17.000 βαρέλια την ημέρα.

Κατά καιρούς, ο Batista έκανε επιχειρηματικές απόπειρες που πολλές φορές μπέρδευαν τους επενδυτές. Στη δεκαετία του 1990 ίδρυσε μια επιχείρηση καλλυντικών από κοινού με την πρώην σύζυγό του, καθώς επίσης και ένα εργοστάσιο παραγωγής τζιπ. Κανένα από τα δύο δεν πέτυχε. Το 2010 ξεκίνησε την IMX, η οποία διοργανώνει πρωταθλήματα υπέρτατης πάλης και παραστάσεις του Cirque du Soleil στη Βραζιλία. «Είμαστε πάντοτε έτοιμοι για μια καινούργια συμφωνία», είχε δηλώσει πέρυσι σε συνέντευξή του.

Επιχείρηση «damage control»

Για την ώρα, ο Batista επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τη ζημιά. Στις 6 Μαρτίου ανακοίνωσε μια συμφωνία με τον πρόεδρο της Grupo BTG Pactual, Andre Esteves, έναν δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη, να συστήσουν από κοινού μια επιτροπή στρατηγικής και οικονομικής διαχείρισης η οποία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του Batista να ανακάμψουν.

Στις 28 Μαρτίου ο Batista επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να πουλήσει μερίδιο αξίας έως και 770 εκατ. δολαρίων της μονάδας παραγωγής ενέργειας MPX Energia στη γερμανική E.ON. Η MPX θα προσφέρει, επίσης, μετοχές αξίας 590 εκατ. δολαρίων σε άλλους επενδυτές για να αντλήσει κεφάλαια. «Κάποτε ήταν το Άστρο του Βορρά για τους επιχειρηματίες της Βραζιλίας», λέει ο Eric Conrads, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων της ING, ο οποίος ειδικεύεται σε μετοχές της Λατινικής Αμερικής. «Τώρα θυμίζει περισσότερο πεφταστέρι - φωτεινό στην αρχή και ύστερα...».
 http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1778021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου