διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

22 Απρ 2013

Τι ψάχνει ο Tέλης Μυστακίδης στην Αθήνα;

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Μπορεί ο Ελληνο-Βρετανός δισεκατομμυριούχος Αριστοτέλης Μυστακίδης πράγματι να στηρίξει την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας; Και αν ναι, από πού αντλεί την οικονομική του άνεση και γιατί να κάνει αυτή την επένδυση; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνουν οι κινήσεις του ισχυρού άνδρα της Glencore, του μεγαλύτερου trader εμπορευμάτων και ενέργειας του πλανήτη, η κεφαλαιοποίηση του οποίου αγγίζει τα 34 δισ. δολ.
Η συνάντηση του Μυστακίδη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την προηγούμενη Τρίτη ήταν το επιστέγασμα επαφών που προηγήθηκαν
και είχαν σαν πρωταρχικό αντικείμενο την προοπτική να επενδύσει ο Μυστακίδης στην ελληνική οικονομία εν γένει αλλά και την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ειδικότερα.

Η διαρροή της συνάντησης δεν ήταν τυχαία: κρίθηκε επικοινωνιακά ενδεδειγμένη και σημειολογικά παραπέμπει στην ύπαρξη σημαντικών διεθνών οικονομικών παραγόντων διατεθειμένων να βάλουν λεφτά μεσούσης της κρίσης στην χώρα. Οι πληροφορίες για τις επαφές Μυστακίδη μιλούν για συνάντηση, με την ίδια ατζέντα, και με το management της Εθνικής.

Ο 51χρονος Μυστακίδης σύμφωνα με την τελευταία του αποτίμηση από το αμερικανικό περιοδικό Forbes (Μάρτιος 2013) έχει καθαρή αξία, επενδύσιμα δηλαδή περιουσιακά στοιχεία, ύψους 2,7 δισ. δολ.

Η περιουσία του αυτή προέρχεται από την συμμετοχή του στην Glencore έναν κολοσσό στο χώρο των πρώτων υλών και της ενέργειας αλλά και των αγορών παραγώγων που συνδέονται με αυτές τις υποκείμενες αξίες, ο οποίος εδρεύει στο Baar της Ελβετίας.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον της Glencore στην Ελλάδα δεν είναι όψιμο. Αποκαλύφθηκε ήδη προ τριμήνου όταν και υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 200 εκατ. δολ. με τον όμιλο Μυτιληναίου, για απορρόφηση από τον ελληνικό όμιλο εξαγωγών έτοιμου μεταλλεύματος (αλουμίνιο) κατά τη διετία 2013-2014. Το deal αφορά την πώληση 75.000 τόνων αλουμινίου σε κολόνες και πλάκες, που προορίζονται για ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές ενώ η προστιθέμενη αξία για το εξαγόμενο προϊόν του ομίλου Μυτιληναίου υπερβαίνει το 80% σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.



Ο, άγνωστος μέχρι το 2011 στο ευρύ κοινό, Μυστακίδης ανήκει στην ομάδα των έξι στελεχών που επένδυσαν στην Glencore από το 1994 και μπήκαν έτσι στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου παραγωγής, εμπορίας και μεταφοράς πρώτων υλών. Αγόρασαν μετοχές απευθείας από τον ιδρυτή της, τον Marc Rich, όταν αυτός αποφάσισε να πουλήσει την Marc Rich & Co όπως ονομαζόταν τότε ο όμιλος.

Ο Μυστακίδης εκτιμάται ότι ελέγχει σήμερα περί του 6% του μετοχικού κεφαλαίου της Glencore, το οποίο μετά την εισαγωγή της στο London Stock Exchange (η μεγαλύτερη στην ιστορία της αγοράς) δημιούργησαν τεράστια υπεραξία για τον ελληνικής καταγωγής manager. Είχε μπει στο management της Glencore από το 1993 προερχόμενος από το αντίπαλο δέος, την αμερικανική Cargill, της οποίας η έμφαση στα τρόφιμα την διαφοροποίησε από την Glencore που εστίασε στα βασικά μέταλλα.

O Μυστακίδης γεννήθηκε πριν 51 χρόνια στη Ρώμη όπου τότε ο πατέρας του εργαζόταν για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού. Σύντομα όμως μετακόμισαν στην Βρετανία από όπου και απέκτησε την βρετανική ιθαγένεια. Εκεί σπούδασε στο London School of Economics ενώ παράλληλα έμαθε να μιλά εκτός από την ελληνική και την ιταλική και άλλες τέσσερεις γλώσσες. Οι δεσμοί του με την Ελλάδα χαρακτηρίζονται ισχυροί και την επισκέπτεται συχνά για διακοπές μαζί με την γυναίκα του με την οποία έχουν αποκτήσει ένα παιδί.

Ορισμένες πληροφορίες συνδέουν την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Έλληνα δισεκατομμυριούχο και με την επιχείρηση αξιοποίησης εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Και αυτό όχι μόνον διότι η Glencore μπορεί να εξασφαλίσει αγορές για αυτόν, όπως έδειξε το deal του Μυτιληναίου, αλλά και γιατί η επιχείρηση κινείται επιθετικά διεθνώς σε αυτό το μέτωπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η εξαγορά αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων του εκ Βρετανίας ορμώμενου παγκόσμιου μεταλλευτικού ομίλου Xstrata Plc από την Glencore International Plc μετά και από το πράσινο φως από τις κινεζικές εποπτικές αρχές στα πλαίσια των όρων που είχαν τεθεί με δεδομένο το μέγεθος της νέας οντότητας που της προσδίδει δεσπόζουσα θεση παγκοσμίως.

Σε κάθε περίπτωση όμως μένει να εξακριβωθεί το εάν οι αλλεπάλληλες επαφές και οι πληροφορίες γύρω από αυτές θα μετουσιωθούν σε έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον του Μυστακίδη και των επιχειρήσεων που επηρεάζει (συνδέεται σύμφωνα με το Bloomberg με 28 διοικητικά συμβούλια τριών διαφορετικών οργανισμών σε 4 διαφορετικούς κλάδους) σε μια εποχή που τα δεδομένα μεταβάλλονται ταχέως και πολλές προαναγγελθείσες επενδύσεις έμειναν τελικά στα χαρτιά.

Πάντως κύκλοι που γνωρίζουν τις εξελίξεις, αναφέρουν ότι το χαμηλό, συνήθως, προφίλ του Μυστακίδη σημαίνει ότι η επιλογή του να βρεθεί στο προσκήνιο στην Ελλάδα ενδεχομένως σηματοδοτεί ειλημμένες αποφάσεις.
 http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1779120


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου