διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

18 Απρ 2013

Τι κρύβεται πίσω από το μεγάλο sell-off στο αργό πετρέλαιο

Του 

Εάν θέλετε να ξέρετε που κατευθύνεται η παγκόσμια οικονομία, παρακολουθείστε τις αγορές πετρελαίου. Η ψυχολογία αναφορικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αντικατοπτρίζεται στην τιμή του πετρελαίου, περισσότερο από ότι σε ο,τιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να συναλλάσσει. Γεγονός που εξηγεί και γιατί το πρόσφατο selloff προβληματίζει ως προς το μήνυμα που στέλνει για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Στις 16 Απριλίου η τιμή του αργού τύπου brent υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012. Κατά τους δύο τελευταίους μήνες, η τιμή του brent έχει χάσει 17% της αξίας της. Στις ΗΠΑ, το West Texas Intermediate, έχει υποχωρήσει
κατά περίπου 11 δολάρια το βαρέλι από τα τέλη Μαρτίου, κοντά στα 87 δολάρια.

Οι τελευταίες ρευστοποιήσεις έρχονται μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, στο 3,3, από 3,5% προηγουμένως. Ανησυχίες πυροδότησαν παράλληλα τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Κίνας που έδειξαν ότι η ανάπτυξη εκεί επιβραδύνεται και μαζί της η ζήτηση για αργό πετρέλαιο.

Αφού πέρασαν ένα μεγάλο μέρος του έτους αγοράζοντας συμβόλαια πετρελαίου, οι κερδοσκόποι αναζητούν τώρα τις εξόδους. Την εβδομάδα που έληξε στις 9 Απριλίου, οι διαχειριστές κεφαλαίων «ξεφορτώθηκαν» το ισοδύναμο περίπου 20 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στις ΗΠΑ σε συμβόλαια πετρελαίου, σύμφωνα με την έκθεση Commitments of Traders που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (CFTC). Τώρα που οι αριθμοί δείχνουν εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, το selloff έχει «ανεβάσει ταχύτητα». Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τα hedge funds και άλλοι διαχειριστές χρήματος περιόρισαν τα bullish στοιχήματά τους στο brent στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα με την προσφορά: Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ανέμεναν πως τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα έφταναν τα 390,1 εκατ. βαρέλια αυτή την εβδομάδα, ήτοι το υψηλότερο των τελευταίων 23 ετών. Τελικά κατέγραψαν απρόσμενη πτώση.

Μάθαμε επίσης ότι η Βόρεια Ντακότα παρήγαγε 715.000 βαρέλια αργού ημερησίως το Φεβρουάριο, που αντιστοιχεί σε 6% αύξηση από τον Ιανουάριο, και σε περίπου 40% περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι είχε αντληθεί μόλις πριν από ένα χρόνο.

Όσο περισσότερο πετρέλαιο βρίσκει το δρόμο του από τη Βόρεια Ντακότα προς την Ανατολική Ακτή μέσω των τρένων και των πλοίων, τόσο λιγότερα βαρέλια από το εισαγόμενο πετρέλαιο της Δυτικής Αφρικής καταλήγει να χρησιμοποιείται. Και αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο από την Αγκόλα και τη Νιγηρία που συνήθιζε να κατευθύνεται στις ΗΠΑ τώρα εξάγεται στην Ασία οδηγώντας ακόμη χαμηλότερα της τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent.
 http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1776545

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου