διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

17 Μαΐ 2013

Ελλάδα: Τα funds ποντάρουν στο ότι θα ακμάσει

Τα hedge funds σημείωσαν μεγάλα κέρδη όταν στοιχημάτισαν ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει εντός της ευρωζώνης. Ορισμένα νιώθουν ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν να στοιχηματίζουν ότι η χώρα όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα ακμάσει. Ίσως το «ακμάσει» ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά υπάρχουν ενδείξεις επαναφοράς στην ελληνική οικονομία, που πλήττεται από την κρίση. Οι βαθιές περικοπές των δαπανών θα προκαλέσουν πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό φέτος, οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανακάμπτει και μετά από πέντε χρόνια ύφεση η οικονομία προβλέπεται να αρχίσει να αναπτύσσεται του χρόνου.


Η Ελλάδα έλαβε άλλη μία ώθηση την Τρίτη όταν η Fitch ακολούθησε τη Standard & Poor’s και αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγησή της σε B minus. Αν και παραμένει στην επικράτεια του junk, ο οίκος υπογράμμισε το μεγάλο μέγεθος της επαναφοράς του προϋπολογισμού, αποκαλώντας την «την πιο φιλόδοξη στιγμή της δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ των προηγμένων οικονομιών στη σύγχρονη εποχή».
Η αναβάθμιση τροφοδότησε περαιτέρω το ήδη εντυπωσιακό ράλι των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Ελλάδας, στέλνοντας το yield στο 10ετές ομόλογο κατά 74 μονάδες βάσης χαμηλότερα, αρκετά κάτω από το 9%, στο χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2011.
 Ο οργανισμός διαχείρισης του ελληνικού χρέους μιλάει ακόμη και για εκδόσεις ομολόγων τον επόμενο χρόνο, προοπτική που μέχρι πρόσφατα θα ακουγόταν τρελά αισιόδοξη. Σήμερα οι τραπεζίτες και οι επενδυτές δηλώνουν ότι είναι εφικτή η πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Η βελτίωση στις προοπτικές της χώρας μάλιστα έχει αρχίσει να φιλτράρεται στον επιχειρηματικό κλάδο, που μπορεί και πάλι να εκδώσει ομόλογα, καθώς οι επιχειρηματίες σπεύδουν να αξιοποιήσουν την προβλεπόμενη ανάκαμψη.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια άντλησαν μέσα στον μήνα 500 εκατ. ευρώ και η Frigoglass πούλησε για ομόλογο 250 εκατ. ευρώ στις αρχές της εβδομάδας.

«Οι αγορές έχουν ανοίξει και είναι πλέον δεκτικές ακόμη και σε εταιρίες με έδρα στην Ελλάδα,» δήλωσε ο Torsten Tuerling, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass. «Είχαμε δυναμικό ενδιαφέρον από Έλληνες επενδυτές, αλλά είχαμε και τεράστιο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές επίσης».

Hedge funds όπως τα Farallon Capital Management, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus Capital έχουν προεγγραφεί για να συμπληρώσουν τη μετοχική έκδοση της Alpha Bank, δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, και άλλα hedge funds εκτιμάται ότι σκέφτονται να συμμετάσχουν σε άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.
«Προφανώς είναι θέμα κρίσης: Πρέπει να αποφασίσεις αν πιστεύεις ότι η Ελλάδα έπιασε πάτο», δήλωσε ο Αχιλλέας Ρισβάς, managing partner του Dromeus, ενός hedge fund που συστάθηκε ειδικώς για να στοχεύει επενδυτικά στην Ελλάδα. Πάντως «η Ελλάδα έχει ένα από τα περιβάλλοντα με τις μεγαλύτερες δυνητικές αποδόσεις διεθνώς».

Ίσως η πιο σημαντική ένδειξη για τη μεταστροφή στις απόψεις για τη χώρα είναι το ράλι στα ειδικευμένα χρεόγραφα των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τα κέρδη αυτών των τίτλων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επαναγορά που χρηματοδότησε η ευρωζώνη και στην αποκλιμάκωση των πιθανοτήτων να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και άρα να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της. Αν και δεν αποκλείεται μία ακόμη, βαθύτερη, αναδιοργάνωση χρέους, το «κούρεμα» αναμένεται να πέσει κυρίως, αν όχι εντελώς, στα δάνεια του επίσημου τομέα της ευρωζώνης, δεδομένου ότι τα ιδιωτικά ομόλογα αποτελούν ένα μικρό, νομικά περίπλοκο κομμάτι της συνολικής πίτας του χρέους.

Ωστόσο τα αποκαλούμενα warrants επί του ΑΕΠ -που εκδόθηκαν σαν γλυκαντικό στους ομολογιούχους οι οποίοι «κουρεύτηκαν» στην περσινή αναδιοργάνωση- έχουν επίσης αρχίσει να εμφανίζουν κατακόρυφη άνοδο, δείχνοντας ότι ορισμένοι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα βιώσιμης ανάπτυξης.
«Η Ελλάδα δημιουργεί την αίσθηση πως έχει πραγματικά στρίψει στη γωνία», σχολίασε στέλεχος μεγάλου αμερικανικού hedge fund. «Η έξοδος από το ευρώ προφανώς έχει κλείσει ως ενδεχόμενο, εδώ και καιρό μάλιστα. Το ζήτημα τώρα είναι η ανάπτυξη».

Θεωρητικώς, τα warrants υπόσχονται να πληρώνουν κουπόνι κάθε χρόνο από το 2015 ως το 2042, αλλά μόνο αν η ετήσια πραγματική ανάπτυξη της Ελλάδας και το επίπεδο του ονομαστικού ΑΕΠ φτάσουν σε προκαθορισμένα επίπεδα.

Αυτό είναι μεγάλο εμπόδιο, δεδομένου ότι η οικονομική ύφεση υπήρξε πολύ πιο βαθιά και μακροχρόνια απ’ όσο αναμενόταν. Στην οικονομική αργκό, τα warrants είναι ουσιαστικά «εκτός χρήματος».

Ωστόσο τα warrants εκτινάχθηκαν πάνω από το ορόσημο του 1 σεντς στο ευρώ χθες, σε σχέση με τιμή μόλις 0,22 σεντς τον περασμένο Μάιο, όταν πολλοί φοβούνταν ότι η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ και σε συνακόλουθη οικονομική καταστροφή.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank δεν περιμένουν να αρχίσουν να πληρώνουν τα warrants πριν από το 2023, αλλά πιστεύουν ότι σήμερα είναι καλύτερη επενδυτική πρόταση από τα κρατικά ομόλογα - με την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί επενδυτές και αναλυτές προειδοποιούν ότι οι ενδείξεις ελληνικής ανάκαμψης μπορεί να είναι οφθαλμαπάτη. Ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της Exotix, τονίζει ότι παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα.
Η οικονομία συρρικνώθηκε 5,3% στο 12μηνο κατά το α΄ τρίμηνο. Αν και είναι η μικρότερη ετήσια συρρίκνωση μετά το γ΄ τρίμηνο του 2011, καταδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα.

Ακόμη κι αν επανεμφανιστεί οικονομική ανάπτυξη του χρόνου, εξακολουθεί να εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός για τις μακροπρόθεσμες μελλοντικές προοπτικές της Ελλάδας, με δεδομένα την απουσία εξαγωγών και το δανειακό βάρος που θα πιέζει τη χώρα επί δεκαετίες.

«Βασανίζομαι να αντιληφθώ τη μακροπρόθεσμη εικόνα για την Ελλάδα,» σχολίασε μεγάλος Ευρωπαίος επενδυτής. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγάλοι κίνδυνοι έχουν κοπάσει, αλλά τι οικονομικό μοντέλο έχουν εκτός από τον τουρισμό;».
By Robin Wigglesworth, Sam Jones, Michael Stothard
* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου