διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

27 Σεπ 2013

ΗΠΑ: Αγριεύει η κόντρα για τον προϋπολογισμό

Αγριεύει η κόντρα μεταξύ Ρεπουμπλικανών και του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον προϋπολογισμό και το όριο χρέους, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με έντονη νευρικότητα, για μία ακόμη φορά, τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να πλησιάζει επικίνδυνα στο χείλος της κατάρρευσης και της στάσης πληρωμών.
«Κανένα Κογκρέσο, ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο ανεύθυνο ώστε να απειλεί με χρεοκοπία, να απειλεί με οικονομική κατάρρευση, να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα πληρώσουν τα χρέη τους, μόνο για να εκβιάσει τον πρόεδρο να υποχωρήσει σε κάποιους συμβιβασμούς σε θέματα που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον προϋπολογισμό»
δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Οι ΗΠΑ έχουν περιθώριο μέχρι την 1η Οκτωβρίου να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό για να αποφύγουν το κλείσιμο λειτουργιών της γενικής κυβέρνησης. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου έχει δηλώσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, τότε τα ρευστά διαθέσιμα για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις των ΗΠΑ αρκούν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επιδιώκει την αύξηση του ορίου δανεισμού για το κράτος, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί , που ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητούν ως αντάλλαγμα την αναστολή εφαρμογής του νέου συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης – το γνωστό Obamacare που οι Ρεπουμπλικανοί πολεμούν με κάθε μέσο- για έναν χρόνο. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει ψηφιστεί από το 2010, έκτοτε ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επανεκλεγεί ενώ έχει περάσει και τον σκόπελο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Στη σημερινή, κρίσιμη, ψηφοφορία η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία εκτιμάται ότι θα απορρίψει το νομοσχέδιο που συνδέει τον προϋπολογισμό με το νόμο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Άγνωστο είναι πως θα αντιδράσει η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι πιέζουν σθεναρά.
Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η ομιλία του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τεντ Κρουζ. Ο Κρουζ, ένας από τους στυλοβάτες της ριζοσπαστικής Δεξιάς και του Κινήματος του Τσαγιού, κράτησε σε ομηρεία τη Γερουσία για σχεδόν ένα μερόνυχτο. Μιλούσε επί 21 ώρες, χωρίς διάλειμμα για φαγητό, ούτε καν για τουαλέτα!
«Οι ανταλλαγές πικρών δηλώσεων απουσία οιασδήποτε συζήτησης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών θεωρείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες για κλείσιμο δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και χρεοκοπία» σχολιάζουν οι Νew York Times και συμπληρώνουν: «Υπάρχει αισθητή διαφορά από την προηγούμενη φορά. Τότε τουλάχιστον υπήρχαν παρασκηνιακές συζητήσεις προσέγγισης παρά τη διαφωνία που εκφραζόταν δημοσίως».
 http://www.euro2day.gr/news/world/article/1139346/hpa-agriefei-h-kontra-gia-ton-proypologismo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου