διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

8 Ιαν 2014

Η πιθανότητα ενός "Grexit" παραμένει χαμηλή


Ας επανεξετάσουμε τη λογική επιστροφής της Ελλάδος στην δραχμή, τι σημαίνει και αν θα ωφελούσε τον οποιονδήποτε κάτι τέτοιο και αν είναι εφικτό.
Κατ΄ αρχάς η επιστροφή της Ελλάδος στη δραχμή αυτόματα σημαίνει σχεδόν 100% ζημιά επί των δανείων που έχουν χορηγηθεί στη χώρα εκ μέρους της Ευρώπης. Τούτο διότι το χρέος της Ελλάδος θα αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το ΑΕΠ σε δραχμική βάση, λόγω της υποτίμησης που θα υποστεί η δραχμή έναντι του ευρώ. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει

σε ένα χρέος 180% του ΑΕΠ, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να αποπληρώσει  ένα χρέος 400% του ΑΕΠ, ακόμα και αν αυτό θα είναι σε δραχμές.

Αλλά ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από την Ευρώπη, πως θα βοηθήσει αυτό την Ευρώπη; Προσωπικά δεν βλέπω κανένα τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει κάποιο όφελος από κάτι τέτοιο.

Η έξοδος της Ελλάδος θα πυροδοτήσει speculation για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα βγει από την Ένωση (και κάτω από ποιες προϋποθέσεις). Αυτό από μόνο του είναι ικανό να φέρει τα πάνω κάτω σε όλη την Ένωση και θα κάνει τεράστια ζημιά (να μην πω ανυπολόγιστη ζημιά) στην Ευρώπη στο σύνολο και ειδικά στη Γερμανία.

Αν κάποιος μπορεί να μου υποδείξει ποιος θα έχει όφελος από την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ (εκτός από το εγχώριο κόμμα της δραχμής, που έχει εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό), είμαι έτοιμος να το ακούσω.

Το νομικό μπάχαλο που θα δημιουργηθεί στην Ένωση δεν θα έχει προηγούμενο. Όχι μόνο στο θέμα της αλλαγής των συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ένωση. Να μην κάνω καθόλου αναφορά στο χάος που θα προκληθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, από την αναφορά και μόνο ότι ενδέχεται η Ελλάδα να βγει από την νομισματική ένωση.

Εν ολίγοις, ο κυριότερος λόγος που δεν βλέπω την Ελλάδα εκτός νομισματικής ένωσης είναι διότι δεν συμφέρει κανέναν. Το ένστικτο της οικονομικής επιβίωσης όλων θα υπερτερήσει, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η Ένωση θα συνεχίσει να μας... νταντεύει για πολλά χρόνια ακόμα.

Ως εκ τούτου, θα επαναλάβω κάτι που είχα γράψει από το 2010, το ότι δηλαδή συμφέρει την Γερμανία να μας πληρώνει για να παραμείνουμε στην Ένωση πάρα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να προκαλέσει χάος.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να εκβιάζουμε τους Ευρωπαίους ή να μην θέλουμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, ή να μην αλλάξουμε το πως λειτουργεί αυτό το κράτος. Ίσα ίσα θα έλεγα, αυτά θα πρέπει να τα κάνουμε από μόνοι μας χωρίς κάποιος να μας τα λέει ή να μας αναγκάζει.

Τέλος, η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να δει την Ελλάδα να ορθοποδεί και εκτιμώ ότι θα γίνουν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Το ερώτημα είναι, εμείς θέλουμε να ορθοποδήσουμε, θέλουμε την Ευρώπη και το ευρώ;

george.kesarios@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου