διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

1 Αυγ 2014

Τρεις σκέψεις για τη χρεοκοπία της Αργεντινής

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε ένα δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη, η Αργεντινή απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με μια σειρά hedge funds που έχουν στα χέρια τους δικά της ομόλογα, με αποτέλεσμα να εκδηλώσει αδυναμία πληρωμής του χρέους της.
Αρχικά η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αργεντινής σε "selective default", που σημαίνει ότι η Αργεντινή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε κάποιες πληρωμές τόκων για ομόλογα που είχε εκδώσει. Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, ένας σχετικά ανέμελος τύπος που ονομάζεται Axel Kicillof, μιλώντας
για τα hedge funds είπε ότι τα "όρνεα" αρνήθηκαν την προσφορά της Αργεντινής να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με νέα και ότι για αυτό το λόγο επιστρέφει σπίτι του. Τρεις σκέψεις:

1) Παρότι η αγορά αντέδρασε ψύχραιμα, γεγονός ανεξήγητο -σαν να μην υπήρχε πραγματική απειλή χρεοκοπίας ή, ακόμα και αν υπήρχε, σαν να μην επρόκειτο να επιφέρει σοβαρές συνέπειες- η αθέτηση πληρωμών είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τους Αργεντίνους πολίτες. Όπως το έθεσε ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Daniel Pollack, δικηγόρος της McCarter & Inglese: «Δυστυχώς, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και η Δημοκρατίας της Αργεντινής θα βρεθεί σύντομα σε καθεστώς χρεοκοπίας». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η χρεοκοπία δεν αποτελεί μια απλή ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά μάλλον ένα πραγματικό και οδυνηρό γεγονός που θα βλάψει τους ανθρώπους: οι επιπτώσεις αφορούν τους απλούς πολίτες της Αργεντινής, τους ομολογιούχους της ανταλλαγής (που δεν θα λάβουν τους τόκους τους) καθώς και αυτούς που δεν δέχτηκαν την ανταλλαγή (και δεν θα λάβουν την πληρωμή που επιδίκασε το δικαστήριο). Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν μπορούν να προβλεφτούν, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και ευχάριστες».

2) Ο υπουργός Οικονομίας Axel Kicillof δεν ενέπνευσε εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του στο προξενείο της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών. Αντίθετα, άφησε την εντύπωση πως η Αργεντινή δεν πάλεψε ιδιαίτερα στη διαπραγμάτευση, προτείνοντας μόνο μια συμφωνία να αναβληθεί η λήξη της προθεσμίας για την επίτευξη διακανονισμού και προσφέροντας στους «αποστάτες» ομολογιούχους την επιλογή να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με τους όρους που προτάθηκαν σε όσους συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2005 και του 2010 –τους ίδιους όρους τους οποίους οι ομολογιούχοι που δεν συμμετείχαν αντιμάχονται εδώ και χρόνια. «Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Kicillof. Επίσης: «Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι άδικη».

3) Αυτό που παραβλέπουν πολλοί είναι ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο με εκτεταμένες παγκόσμιες συνέπειες. Θα αποδείξει ότι μια μικρή χούφτα hedge funds έχει τη δύναμη να ανατρέψει τη δυνατότητα των χωρών σε όλο τον κόσμο να δανείζονται χρήματα και να επαναδιαπραγματεύονται τους όρους των δανείων τους, εφόσον μαστίζονται από οικονομική κρίση. Λαμβάνοντας υπόψη πόσες χώρες στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και αλλού, βρίσκονται υπό τον έλεγχο διεφθαρμένων καθεστώτων που ενδέχεται να δανείζονται κεφάλαια μόνο για να επιβαρύνουν τους πολίτες με παραλυτικό χρέος, αυτή κρίνεται ως ανησυχητική εξέλιξη.
 Της 
 http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=2077343

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου