διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

30 Οκτ 2012

Η ώρα της αλήθειας για τους «εταίρους» της κυβέρνησης

Σοβαρές πολιτικές περιπλοκές, με άγνωστη κατάληξη, δημιουργεί η «φυγή προς τα εμπρός» που αποφάσισε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας το τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σε συνδυασμό με τις σοβαρές αναταράξεις που προκαλούν στα συγκυβερνώντα κόμματα οι επικείμενες τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες για τις αποκρατικοποιήσεις, αύριο, για τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές μέτρα, την ερχόμενη εβδομάδα, και, τέλος, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας.


Η απόφαση του πρωθυπουργού, που ήρθε σε μια στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδριάσεις οργάνων στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ, οι ηγεσίες των οποίων αναζητούν, εναγωνίως, τρόπους για να πειστούν τα στελέχη των δύο κομμάτων που διαφωνούν ή επιφυλάσσονται έναντι των μέτρων, αιφνιδίασε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μάλιστα, χαρακτήρισε «ατυχή» την πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, που ανακοινώθηκε σε χρόνο που βαριά σύννεφα συσσωρεύονταν πάνω από την Ιπποκράτους.

«Όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πως χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά» ανέφερε επίσης ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Όταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την  ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης  για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας».

Εξήγησε επίσης τα δύο θέματα που εκκρεμούν, παρά την πρωθυπουργική ανακοίνωση:

-  Πρώτον, ότι όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος.

-   Δεύτερον, ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι, ο κ. Βενιζέλος εξήγαγε το συμπέρασμα πως «το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του».

Πάντως, απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε ότι  η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup χωρίς να έχει οριστικοποιήσει τα νέα μέτρα.

«Ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά», σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου.

Με αμηχανία έγινε δεκτή η πρωθυπουργική ανακοίνωση και από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, η οποία αναζητούσε τρόπο να συνδυάσει το «όχι» στα εργασιακά με την βούληση του κ. Φώτη Κουβέλη για παραμονή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό.    

Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, οι διαφωνίες που εκδηλώθηκαν στην εκρηκτική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με γνωστά στελέχη της παράταξης, όπως ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, να εκφράζουν την ευθεία αντίθεσή τους στην εισήγηση για υπερψήφιση των μέτρων που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις «ανακατεύουν την τράπουλα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο και όλα, πλέον, τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Παρόλο δε, που προς το παρόν δεν διαφαίνεται άμεσα κίνδυνος να μην περάσουν τα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα, αφού αυτά μπορεί -με πλειοψηφία επί των παρόντων- να εγκριθούν από τους βουλευτές της ΝΔ και την πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το σκηνικό της πολιτικής αστάθειας που δημιουργείται, δεν προοιωνίζεται μακροημέρευση του υφιστάμενου τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Γρηγόρης Τζιοβάρας, Ανδρέας Μπελεγρής
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=233326

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου